Buysman Kruiden

Logo Jeelink

Product(en):

Kruiden

Herkomst:

Andijk

In assort. sinds:

2017

Het verhaal

Bij Buysman Kruiden in Andijk vind je de lekkerste verse peterselie, munt, dille, basilicum, notenkruid, koriander en bieslook. Met veel plezier telen Piet, Vok, Jos, Louis, Erik en Mark Buysman hun kruiden. Ze combineren ambacht met moderne techniek. Op duurzame wijze en met respect voor de natuur: chemische bestrijdingsmiddelen kom je niet tegen en het productieproces is grotendeels handmatig. Alleen voor het vullen van de potjes met aarde heeft Buysman een machine.

 

De gebroeders Buysman zijn altijd in voor wat nieuws en bovendien een tikkie eigenwijs. Liever proberen ze zelf iets uit dan dat ze afgaan op het advies van een ander. Neem de potgrond waarin de kruiden opgroeien: na jaren mengen en uitproberen hebben ze hun eigen uitgekiende mengsel gecreëerd. Luchtig en voedzaam, waarop de kruiden het uitstekend doen. Veel lezen, nieuwe dingen uitproberen en er de hele dag mee bezig zijn, zo kom je volgens Piet Buysman tot de beste resultaten. En natuurlijk leuk vinden wat je doet! Dat is het allerbelangrijkst.

Het product

Verse kruiden zijn lekker, gezond, makkelijk te onderhouden en heel veelzijdig. Bovendien zijn ze smaakvoller en geuriger dan gedroogde kruiden, die vrij snel hun aroma verliezen en vaak iets anders smaken. Omdat Buysman-kruiden de ruimte krijgen om te groeien, zijn ze een flink stuk groter dan de gemiddelde kruidenplantjes. Met de juiste verzorging heb je er heel lang plezier van.

Verzorg de kruiden met aandacht en een tikkeltje liefde. Geef je Buysman-kruiden een lichte plek maar zet ze niet in de volle zon. Vermijd water op het blad van de kruiden. Door ze dagelijks een scheutje water op het schoteltje te geven of de pot een paar een minuten in een laagje water te zetten, nemen ze voldoende vocht op en blijven de bladeren droog. Knip af wat je nodig hebt; de plantjes groeien gewoon verder!

Van mei tot ongeveer oktober kun je je pot Buysman-kruiden prima in de tuin of op het balkon neerzetten. Ze doen het goed op een beschutte plaats, zodat ze niet aan de volle zon worden blootgesteld. Geef ze voldoende water en zo nu en dan een schepje compost.

Hoewel er natuurlijk niets boven verse kruiden gaat, zijn de meeste kruiden geschikt om in te vriezen of te drogen. Bind de takjes samen tot bosjes en hang ze ondersteboven op een warme, luchtige plek. In de oven gaat het sneller: spreid de takjes of blaadjes uit op een bakblik en plaats het in de oven die je verwarmt tot 38 graden. Laat de deur op een kiertje staan om het vocht te laten ontsnappen. Ze zijn klaar als de takjes bros aanvoelen. Bewaar ze vervolgens in een schone, luchtdichte pot.

 

Buijsman in beeld

De telers
Het product
Meer weergeven

© 2018 Jumbo Monique