Fruitbedrijf Pronk B.V.

Product(en):

Peren

Herkomst:

West-Friesland

In assort. sinds:

2017

Logo Jeelink
Het verhaal

Net na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, is Gerrit Pronk gestart met het telen van fruit.
Dit deed hij mede op verzoek van de Nederlandse overheid, om de Nederlandse bevolking van goed en gezond voedsel te kunnen voorzien na de hongerwinter. In 1958 heeft de vader van de huidige teler het bedrijf overgenomen. De huidige teler, Gerard, heeft al van jongs af aan meegewerkt binnen het bedrijf. Na zijn schooltijd deed hij in 1980 zijn intrede in het bedrijf. Het fruitbedrijf was toen 9 hectare groot en er werden pruimen, appels en peren geteeld.


Nu is het bedrijf 25 hectare groot en er worden er alleen nog peren geteeld. Fruitbedrijf Pronk B.V. is lid van Coforta/The Greenery. Deze afzetorganisatie verkoopt alle peren voor Gerard door heel Europa. Naast de teelt heeft Gerard ook nog een sorteer- en inpakbedrijf voor hardfruit. Meerdere fruittelers, ook allemaal lid van Coforta/The Greenery, laten hun fruit bij Fruitbedrijf Pronk B.V. sorteren en inpakken


Speciaal voor Jumbo Monique levert Fruitbedrijf Pronk B.V. een mooi schaaltje met peren van deze West-Friese fruittelers.

Het product

West-Friesland is bij uitstek geschikt voor het telen van peren. Peren houden namelijk niet van hele koude winters, maar ook niet van hele warme zomers. Met aan de ene kant het IJsselmeer en aan de andere kant de Noordzee, is het klimaat gematigd en dat is erg goed voor de peren. Doe daar ook nog de vruchtbare polderbodem in West-Friesland en het vakmanschap van de teler bij en je krijgt topproduct. Zeg maar toffe peren.


Het belangrijkste en grootste ras is Conference. Deze peer is beschikbaar vanaf begin oktober tot in augustus van het volgende jaar. Een andere lekkere peer is de Doyenne du Comice; een koninklijke, sappige peer. Deze peer is beschikbaar van november tot eind februari. Ook worden er in West-Friesland stoofperen geteeld. Deze Gieser Wildeman is beschikbaar van oktober tot in het voorjaar.

 

 

Gewoôn een paar fotootjes

Het product
Het transport
The Greenery
Verse Oogst
Meer weergeven

© 2018 Jumbo Monique

Het transport