Kok Aardbeien

Product(en):

Aardbeien

Herkomst:

Zwaagdijk

In assort. sinds:

2013

Logo Jeelink
Het verhaal

Sinds 1 januari 2001 zijn Arjen en Esmeralda de eigenaren van Kok Aardbeien. Voor die tijd was Kok Aardbeien een maatschap tussen Arjen en zijn ouders. Arjen heeft in Den Bosch de HAS afgerond en is in 1996 in de maatschap gestapt. De eerste verandering die Arjen aanbracht was het aantal aardbeien, dat op stellingen geteeld werd, vergroten. In 1999 is er een tweede kas gebouwd. Daardoor is het aantal aardbeien dat onder glas geteeld wordt verdrievoudigd.


Sinds 2003 is Kok Aardbeien gecertificeerd teler. Dit betekent dat ze aan de wereldwijde richtlijnen voldoen wat betreft voedselveiligheid. Elk jaar worden ze gecontroleerd op hoe ze omgaan met hun producten, of de registratie compleet is en op de arbeidsomstandigheden. Ook worden ze gedurende het seizoen steekproefsgewijs gecontroleerd.

Het product

Kok Aardbeien teelt twee rassen aardbeien. Dit doen ze voor 3.200 m2 onder glas (in de kas) en voor 10.000 m2 op stellingen buiten.


Kasteelt
In de kas teelt Kok Aardbeien uitsluitend het ras Elsanta. In augustus worden deze geplant en ongeveer half september starten ze met de oogst. Deze duurt tot kerstmis. Hierna gaan de planten in rust. Het oude blad wordt verwijderd en de kas wordt koel gehouden. Half februari starten ze weer met het verwarmen van de kas. Daarna oogsten ze van eind april tot eind juni. Hierna worden planten verwijderd, de kas schoongemaakt en begint het in augustus weer van voren af aan.

Buitenteelt
Buiten teelt Kok Aardbeien het ras Elsanta en het ras Arabella. Begin maart worden de stekken van de Arabella-plant opgekweekt in de kas. Half april gaan deze (inmiddels planten) in een grotere emmer. Deze emmers worden vervolgens op de stellingen geplaatst. In juni gaan de tunnels over de stellingen heen. De eerste Arabella’s worden begin juli geoogst. De oogst gaat door totdat het gaat vriezen.
De Elsanta-planten worden in etappes geplant. Acht weken na het planten kunnen de aardbeien geoogst worden. Het oogsten gebeurt gedurende vier weken.

 

 

Gewoôn een paar fotootjes

Esmeralda en Arjen Kok
De kwekerij
In de kas
De tunnels en de kas
Meer weergeven

© 2018 Jumbo Monique

De tunnels en de kas