Mts. G. & K. de Wit

Logo Jeelink

Product(en):

Witlof

Herkomst:

Grootebroek

In assort. sinds:

2017

Het verhaal

Gert Jan de Wit teelt samen met zijn vrouw Karin broccoli en witlof in Grootebroek. Gert Jan is aan het woord: "Als kind wist ik al dat ik tuinder wilde worden. Ik heb ook nog wel even aan helikopterpiloot of bruggenbouwer als beroep gedacht, maar aangezien de maatschap al zo’n vier generaties in onze familie zit, was de kans groot dat ik het van mijn vader over zou nemen. Als kind was ik vaak te vinden op het bedrijf. Vervolgens heb ik jarenlang met mijn ouders samengewerkt. 

Het vak heb ik dan ook van mijn vader geleerd. In 1993 heb ik officieel het bedrijf overgenomen en vanaf 1997 bezit ik het samen met mijn vrouw Karin. Wat ik zo leuk vind aan dit werk is dat geen dag hetzelfde is, omdat je werkt met producten die afhankelijk zijn van de natuur. Je weet niet wat er morgen gaat gebeuren. 

Op ons bedrijf in West-Friesland telen we jaarrond op 80 hectare broccoli en op 17 hectare witlof in het seizoen. We hebben zo'n twintig personeelsleden en onze eigen kinderen helpen ook mee."

Het product

Witlof is een tweejarig gewas. Deze ontvangen we als wortel van akkerbouwbedrijven. Op ons bedrijf sorteren we ze op goede bruikbare formaten en bewaren we de witlofwortelen in koelcellen bij -1 graden. Per week worden de witlofwortelen opgezet in trekbakken. Deze gaan drie á vier weken in donkere cellen op watercultuur, waar ze bij een temperatuur van 14 graden uitgroeien tot mooie witlof. Het klimaat in deze cellen zijn computergestuurd. Binnen ongeveer tweeëntwintig dagen kunnen we dan oogsten.

 

Gewoôn een paar fotootjes

Het product
Meer weergeven

© 2018 Jumbo Monique

Het product