Paternoster Peoples' Partnership

14/03/2017

 

Op onze reis door Zuid-Afrika zien wij veel armoede en schrijnende toestanden. Toen wij zelf kind waren, hadden onze ouders het ook niet breed, moesten we ook meehelpen op het land bij mijn vader en hadden ook niet iedere dag het eten dat we nu hebben. We zien ook veel blije kinderen, die spelen met niets. Bij ons is echt niet alles beter.

 

Een paar jaar geleden zijn wij in Paternoster geweest; een plaatsje aan de Atlantische oceaan, zo’n 100 kilometer boven Kaapstad. Men leeft er van de visvangst en tegenwoordig ook het toerisme. In het guesthouse waar wij logeerden, hoorden wij over de mensen en hun armoede. Armoede in de zin van weinig geld. De mannen vissen met kleine bootjes en verkopen de vangst langs de weg. Er is een groot drank- en drugsprobleem onder deze mensen. De jonge jongens worden ook weer visser en zo gaat het door. De problemen zijn groot.

De moeders proberen wat bij te verdienen in het toerisme. De stichting die daar is opgericht trekt zich het leven van de vrouwen en de kinderen (jongens en meisjes) aan. Thuis hadden we al eens de website opgezocht om wat meer te weten te komen over het project. De website werd toen niet goed bijgehouden, want er was niemand die dat wilde doen. Nu is er een Facebook-pagina waarop iedereen kan lezen over wat ze gedaan hebben en wat ze gaan of willen gaan doen. Een hele vooruitgang, die ook werkt!

 

Eind januari van dit jaar waren we weer vlakbij Paternoster en hebben we gebeld om een afspraak te maken. De mevrouw aan de telefoon stond in de winkel annex café. We kregen koffie en hadden een goed gesprek, wat de problemen inzichtelijk maakte. Ze is een heel charismatische vrouw die weet wat ze doet en met twee benen op de grond staat. Haar drijfveer is mensen vooruit helpen die weinig kans hebben om het op eigen kracht te doen. Ze doet dit al vele jaren, ze zei zo mooi: “Zelf word ik er niet rijk van, maar als ik de wereld een klein beetje beter kan maken door dit te doen, dan voel ik me rijk”. Ze helpt vrouwen om bijvoorbeeld gebak en koekjes te maken en misschien nog wel belangrijker; hun eigen creativiteit te leren gebruiken om nieuwe dingen te maken en uit te proberen. De producten mogen dan verkocht worden in de winkel. Ze helpt vele vrouwen aan werk! Stimuleer mensen. Leer ze hun eigen geld verdienen. Het is zo belangrijk, ook voor hun eigenwaarde. Op de Facebook-pagina van het project staan nog meer activiteiten die ze uitvoeren.

 

Wij stuiten vaak op problemen als we willen doneren aan een initiatief, maakt niet uit wat. Geld geven is niet moeilijk, maar wat gebeurt ermee? Het is dus heel belangrijk dat we ze gaan steunen, dat er vertrouwde mensen zijn die daar wonen en kunnen laten zien wat er met het door Samen Vooruit gedoneerde geld gebeurt. Wij denken dat hier gezien te hebben en vertrouwen erop dat dit goedkomt. Als je ziet hoeveel ze al bereikt hebben in de vijf jaar dat ze bezig zijn, dan belooft dat veel goeds.

 

Mensen en vooral de kinderen, die toch de toekomst zijn, een duwtje in de rug geven zodat ze straks volwaardig in de maatschappij kunnen meedraaien. Dat gun je toch iedereen? Scholing voor jongens is ook een project van Paternoster Peoples’ Partnership, want het vissersberoep is namelijk seizoengebonden en kort.  Beroepen zoals kok, timmerman en loodgieter zijn beroepen waar een groot gebrek aan is. De scholen waar deze opleidingen worden aangeboden zijn verder weg en dan is het nodig dat het kind intern gaat of met een bus op en neer kan. Het uitzichtloze doorbreken; daar willen we bij helpen.

 

Jan en Ria Ravenstijn

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zo leuk kan verspilling zijn

15/07/2020

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon

© 2018 Jumbo Monique