Oorlogsweduwen in Sri Lanka worden zelfstandige vrouwen

30/05/2017

 

Sri Lanka herstelt maar langzaam van de burgeroorlog die acht jaar geleden eindigde. Onveiligheid, onzekerheid en extreme armoede bepalen het leven van de 22 miljoen inwoners. Vooral oorlogsweduwen hebben het zwaar. Wilde Ganzen steunt de Nederlandse stichting Havonos, die deze vrouwen steunt met concrete hulp.

 

Lyakachchi is een kleine stad gelegen in het Kilinochchi District in het noorden van Sri Lanka. Het gebied werd zwaar getroffen door de oorlog. Veel vrouwen bleven achter met jonge kinderen, hadden geen geld en geen huis. Veel huishoudens worden geleid door weduwen in armoede. Eerdere projecten richtten zich op herstel en inkomensgenererende activiteiten voor deze kwetsbare groep mensen.

 

Leerwerkboerderij

Sinds 2004 zet Sieni Schouten van stichting Havonos zich in om hen een beter leven te geven, samen met de plaatselijke organisatie The Oblates of Mary (OMI). De vrouwen krijgen een vakopleiding zodat ze een inkomen kunnen verdienen en voor hun kinderen kunnen zorgen. “Het maakt een enorm verschil, maar er is meer nodig”, zegt Sieni. Het plan is ontwikkeld om een leerwerkboerderij te bouwen in de plaats Lyakachchi. De grond is al aangekocht. “In deze leerwerkboerderij kunnen straks elk jaar 120 weduwen worden opgeleid tot boerin. Ze leren om vee te verzorgen en groente te verbouwen. Met de kennis én de opbrengst van hun werk kunnen ze in hun eigen dorp aan de slag.” 

 

Empowerment: een sterkere positie

Voor de leerwerkboerderij wil men een centrale ruimte bouwen, stallen voor koeien, varkens en kippen en  veevoer en medicijnvoorraad aanschaffen. Daarnaast zullen vrouwen worden getraind en begeleid in veeteelt en landbouw, en worden ze ook gecoacht op andere terreinen. Samenwerkend en lerend worden de vrouwen sterker en groeit hun zelfvertrouwen. Zij verwerven een sterkere positie in de maatschappij en een duurzaam inkomen voor hun gezin of familie zodat er weer een hoopvolle toekomst is.

 

Meer informatie? Klik hier om naar de projectpagina te gaan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zo leuk kan verspilling zijn

15/07/2020

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon

© 2018 Jumbo Monique