Renovatie van klinieken, Amuru, Oeganda

27/06/2017

Amuru is een district in Noord-Oeganda. Een arm district, ook wel ‘vergeten’ district genoemd, waarin de overheid maar weinig investeert. Toch zijn er wel wat voorzieningen. Zoals een paar klinieken. Maar ondanks de aanwezigheid daarvan, is de moeder- en kindsterfte in Amuru opmerkelijk hoog. Hoe komt dat?

 

De vrouwen in Amuru bevallen bijna altijd thuis, met alleen een traditionele vroedvrouw. En dat heeft verstrekkende gevolgen. Doen zich voor of tijdens de bevalling bloedingen voor, dan zijn die niet meer te stelpen. Daarnaast overlijden veel (aanstaande) moeders aan zwangerschapsstuipen en bloedvergiftigingen. Ook bij pasgeborenen zijn bloedvergiftigingen de voornaamste doodsoorzaak, samen met verstikking tijdens de bevalling. Ook de pre- en postnatale zorg blijft er ver achter.

 

Maar waaróm kiezen de vrouwen in Amuru ervoor om thuis te bevallen? Dat heeft met drie dingen te maken:

- de gebrekkige inrichting van de klinieken;

- het tekort aan water en sanitair in de klinieken;

- de verouderde kennis van artsen, verpleegkundigen en verloskundigen.

 

Verouderde inrichting

De meeste klinieken in Amuru zijn dringend aan een nieuwe inrichting toe. Vooral de verloskamers zijn er slecht aan toe. Daar is bovendien een chronisch tekort aan verloskundig materiaal. En zelfs normale schoonmaakartikelen ontbreken grotendeels. Dit werkt infecties in de hand.

 

Geen water

Maar wat nog meer in het oog springt: slechts 5% van de klinieken in Amuru beschikt over water. Het is er gewoon niet. Medewerkers krijgen hun handen niet schoon, moeders kunnen zich na afloop van de bevalling niet wassen. Ook toiletten stellen niet veel voor: het zijn vaak niet meer dan gaten in de grond waar bacteriën vrij spel hebben. De hygiënische omstandigheden zijn, met andere woorden, bar slecht in Amuru, en juist voor bevallende vrouwen erg gevaarlijk.

 

Te weinig kennis bij artsen, verpleegkundigen en verloskundigen

Er zijn in de klinieken wel artsen, verpleegkundigen en verloskundigen, maar het merendeel van hen is onvoldoende opgeleid. Laat staan dat ze geregeld bijscholing volgen. Ze kunnen bijvoorbeeld lang niet allemaal infecties herkennen. Ze weten niet veel van hygiëne. En ze zijn ook niet goed in pre- en postnatale zorg getraind.

 

En dus?

Dus heeft het voor zwangere vrouwen geen enkele meerwaarde om voor de bevalling naar het ziekenhuis te gaan. Nog geen 18% van hen doet dat dan ook in Amuru.

 

De problemen in Amuru vragen om een integrale aanpak. Waarin de hygiëne in 6 klinieken wordt vebeterd en het medische personeel wordt bijgeschoold, zodat zwangere vrouwen niet meer bang hoeven te zijn dat ze niet goed geholpen worden in het ziekenhuis. En zijzelf én hun kindjes niet meer onnodig hoeven te sterven.

 

In dit project in Amuru gaat Amref Flying Doctors 6 verloskamers renoveren, 6 schoonwatervoorzieningen aanleggen en 24 artsen, verpleegkundigen en verloskundigen trainen.

 

Verloskamers vernieuwen

Door de verloskamers in 6 klinieken in Amuru te renoveren zullen zwangere vrouwen al veel sneller kiezen voor bevallen in het ziekenhuis. Zeker als ze weten dat de verloskamers over goed verloskundig materiaal, desinfecteringsproducten en schoonmaakartikelen beschikken.

 

Watervoorzieningen aanleggen

Amref Flying Doctors gaat de 6 klinieken aan water helpen. In dit geval door regenwater op te vangen en door te laten lopen naar de verpleeg- en verloskamers. Daarnaast bouwt Amref Flying Doctors een aantal toiletblokken en ruimtes waar vrouwen zich voor en na de bevalling kunnen wassen.

 

Artsen, verpleegkundigen en verloskundigen opleiden

In totaal leidt Amref Flying Doctors 24 artsen, verpleegkundigen en verloskundigen op in het veilig en hygiënisch begeleiden van bevallingen. Onderdeel van hun opleiding is ook het voorkomen, herkennen en behandelen van infecties bij moeder en kind. Daarnaast leert Amref Flying Doctors ze de bewoners van Amuru voor te lichten over hygiënisch leven én aan vrouwen uit te leggen waarom ze voor hun bevalling naar een van de 6 opgeknapte klinieken moeten gaan.

 

Meer informatie? Klik hier om naar de projectpagina te gaan.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zo leuk kan verspilling zijn

15/07/2020

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon

© 2018 Jumbo Monique