Ik heb een autist in het magazijn...

22/03/2019

Niels is een jongen met een verhaal, nu een klein jaar bij ons. Hij heeft vele talenten maar ook stukken in zijn ‘zijn’ die hem tegenhouden om volledig deel te nemen in het arbeidsproces. Niels is licht autistisch. Kijk je dan vanuit kansen of vanuit bedreigingen?

Ik vind dat mijn supermarkt een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Dus een plek waar oud en jong samenkomen. En waar mensen instromen vanuit de participatie. Nu vind ik dat een rotwoord, je zet ze zo direct op een zijspoor. Maar hoe noem je ze dan? Ik heb het op een morgen aan Maarten gevraagd, een andere jongen die bij ons de zuivel doet. Hij zei: ‘Monique, wij zijn mensen met een verhaal. Een ieder heeft een verhaal en dat van ons is dat wij meer tijd nodig hebben om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen.’

Dank je wel Maarten, voor dit inzicht.

Mensen met een verhaal, ik heb er een vijftal werken. De één met een passie voor schoonmaken, de ander zeer punctueel, een derde goed met klanten. En ga zo maar door. Functies passend maken voor deze medewerkers, dat is wat wij doen. Kijken naar waar hun talenten liggen in plaats van naar wat zij niet kunnen. Je ziet dat ze opbloeien en binnen hun mogelijkheden volledig meedraaien in ons bedrijf.

Een bijkomend voordeel is dat mijn andere medewerkers zich veel meer kunnen focussen op hun talenten en het doorontwikkelen van deze. Dus eigenlijk gaan we van het lineair denken over functieprofielen naar een circulaire gedachte. Mijns inziens meteen een antwoord op hoe om te gaan met de arbeidsmarkt die krimpend is.

Duurzaam ondernemen is voor mij verder kijken dan de volgende generatie. Alle beslissingen die ik neem zijn gebaseerd op deze gedachte. Nu zijn en blijven medewerkers het goud van mijn organisatie. Dus buiten dat het super leuk is om met mensen met een verhaal te werken, is het ook een noodzakelijk kwaad. Want de krimp komt eraan, nog versterkt door een aantrekkende economie. Hier moeten we wat mee. Creativiteit maakt dat de ruimte voor medewerkers zoals Niels en Maarten ontstaat. En een magazijn dat altijd netjes is, dat is toch iets wat we allemaal wensen.

 

Groetjes, Monique

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zo leuk kan verspilling zijn

15/07/2020

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon

© 2018 Jumbo Monique