Van afval naar een product van waarde

05/02/2020

Voedselverspilling tegengaan; van afval naar een product van waarde. Dit is waar wij binnen Jumbo Monique naar streven. Hoe maken wij onze footprint zo klein mogelijk, hoe zorgen wij ervoor dat er zo min mogelijk goed voedsel verloren gaat en hoe maken wij zoveel mogelijk impact zonder dat het werk wordt. Dit bereiken we door samen te werken vanuit een circulaire gedachte.

 

Het houden van anti-verspilling diners is voor het vraagstuk over voedselverspilling natuurlijk geen oplossing. Maar het is wel een manier om aandacht te vragen voor een complex vraagstuk als dit. Want het gaat niet alleen om het redden van voedsel, maar ook over een stuk bewustwording. Over de waarde van ons voedsel, hoe belangrijk gezond eten is voor lijf en leden en dat zelfs het anders eten maakt dat in vele gevallen medicijngebruik afneemt.

 

Wij streven naar een keten waarin wij geen tot weinig voedsel verspillen. Veel van de versproducten die wij derven gaan naar de No Waste Food Factory van Stoer. Zij maken hier weer heerlijke maaltijden van die zij verkopen in hun Stoer No Waste winkel in Alkmaar. Wat zij niet gebruiken gaat naar de daklozenopvang en voor deze mensen is dit een heus Kerst moment, elke dag weer. Wat overblijft gaat door het composteerapparaat of het vindt een tweede leven in de wormentoren. Een vervolgstap vind je in onze winkel in Zwaagdijk. Hier composteren wij op dit moment het grootste gedeelte van ons organisch afval. Dit compost bieden wij weer aan onze klanten aan om ook deze cirkel rond te maken.

Zodra Stoer er klaar voor is gaan we wat wij in Heerhugowaard doen ook vanuit Zwaagdijk opzetten. Omdat Stoer werkt met kwetsbare jongeren moet het integreren van nieuwe ontwikkelingen stap voor stap gaan.

 

Samen met Stoer organiseerden we de anti-verspillingsdiners. In die samenwerking werd de cirkel helemaal rond. Lotte Mol, eigenaar van Stoer, vertelde over hoe zij producten redt, hoe zij de jongeren opvangt binnen haar bedrijf en hoe je als consument anders om kunt gaan met voedsel. Onze samenwerking krijgt aankomende zondag een vervolg als Stoer komt cateren tijdens ons eerste Jumbo Monique en Jeelink feest. Het thema is ‘Welcome on board bij Jumbo Monique’. En natuurlijk vertelt Lotte dan wederom haar verhaal. Want een missie hebben is één, deze gedragen krijgen is twee. En wij vermoeden dat proeven, ervaren en genieten helpt om de boodschap over de bühne te brengen bij onze medewerkers. Een andere blik op verspilling maakt hen enthousiast over het redden van voedsel.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Zo leuk kan verspilling zijn

15/07/2020

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Volg ons
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Twitter Icon

© 2018 Jumbo Monique